Tillykke Monsieur Houellebecq!

“Joyeux anniversaire Monsieur Houellebecq!”

60 år i dag. Tiden iler, og det gør jeg så også med min lykønskning. Ikke at jeg normalt holder regnskab med, hvornår diverse forfattere har fødselsdag, men Lise Garsdals artikel i gårsdagens udgave af Politiken henledte min opmærksomhed på din runde dag. Oh du fransk litteraturs enfant terrible. Jeg håber du får en dejlig dag, hvor du bliver fejret af gode mennesker, som mener dig det vel, mildner ubehaget ved eventuel ensomhed, og som desuden får dig til at føle det bare nogenlunde okay at være blevet endnu et år ældre. Skulle det ikke mage sig helt sådan, så håber jeg, at du vil have en god forsyning vederkvægende litteratur på natbordet, samt den mængde stimulanser, som der måtte skulle til for at lindre smerten…

Houellebecq, du er en forfatter, som deler vandene. Nogle opfatter dig som en provokatør, der skriver grimt om kvinder, og som har et anstrengt forhold til islam. Andre hylder dig som en shamanagtig skikkelse eller seer – un mage, som de siger i dit hjemland – der som få formår at tage temperaturen på Europas skrantende civilisation. For mig var du længe en omdiskuteret forfatter, jeg ikke selv havde læst, men som jeg bestemt ville vende tilbage til, når tiden tillod det.

Dette – mit manglende kendskab til dig og dit forfatterskab – ændrede sig fra og med den spæde begyndelse af 2015, hvor din roman Soumission udkom på dagen for terroranslaget på satiremagasinet Charlie Hebdo. Opildnet over det jeg læste i medierne om dit seneste litterære skud på stammen, fortalte jeg min familie, at det kunne være sjovt at kaste sig ud i at skrive BA-projekt om Soumission. Også selvom romanen endnu ikke var udkommet i oversættelse, og uden i øvrigt at vide, hvad jeg selv ville synes om bogen. Min skønne mand og ditto datter bakkede op om projektet; og Soumission viste sig at være et interessant bekendtskab. Også dine øvrige romaner og tidligere digte læste jeg. Undertiden fandt jeg din vinkling en smule konstrueret eller fortænkt, andre gange genial. Tilgiv mig M. Houellebecq, når jeg siger, at dit forfatterskab ikke er for svage sjæle. For også jeg har grædt og lidt over ensomheden og misantropien i dit værk. Genkendt forfaldet og tænkt, at din litteratur ikke bare var et spejl, men også et troldspejl, som langede ud efter alt og alle, – og ikke mindst dig selv. På gode dage – og især under læsningen af Underkastelse, som din roman hedder i dansk oversættelse – har jeg heldigvis moret mig kurfyrsteligt over satiren og din evne til at SE nutidens mennesker. Som du dog spider os og det moderne samfund med dets neoliberalisme, sex og konkurrence. Og ja – uanset om vi bryder os om det eller ej – synes konkurrencen at brede sig til alle områder af vores kapital- og frihedsfokuserede liv.

Det ville være dejligt, hvis man kunne afvise dit projekt som nonsens eller i det mindste hævde, at kampzonen da ikke var blevet udvidet helt lige så grumt, som du fremskrev det i din debutroman fra 1994, og som du i øvrigt har gjort det lige siden. Men M. Houellebecq, du er et tæskehold på to ben. Man kan håbe, at din evne til at diagnosticere civilisationssygdomme vil inspirere mange læsere, så der måske en dag opstår et blik for vigtigheden af at engagere sig i samfundet, samt i kampen for mere ånd, mere nærvær og fremfor alt mere fællesskab. Det ville være cool, for på den måde bliver det ligesom lidt lettere at håndtere alderens og forfaldets nådesløse fremmarch, ikke sandt?

Gid din dag må blive fantastisk Monsieur Houellebecq. Jeg vil afvente dit næste litterære bidrag med skrækblandet forventning. Jeg ved jo, at der følger såvel tæsk som indsigt med i kølvandet…

Alt godt,

Pernille,
Erklæret dansk læser

Den politiske samtidsroman i Norden

I øjeblikket følger jeg et kursus på Københavns Universitet, som har titlen “Den politiske roman i dag”. Det er et fantastisk kursus, og – hvis det går, som jeg har agt – vil du indenfor nærmeste fremtid kunne finde mere her på hjemmesiden om den litteratur, vi læser dér.

I forbindelse med kurset har vi d. 24. november afholdt en litteraturkonference om den politiske roman i Norden. Her har vi beskæftiget os med, hvordan “romanen” ser ud netop nu. Det er – som det vil fremgå nedenfor – naturligvis helt forkert at tale om “den” politiske roman, som om det kun er én ting. Det er det nemlig ikke.

Konferencen er lukket for offentligheden. Den består bl.a. af oplæg fra studerende, som på grund af uddannelsens krav om aktiv undervisningsdeltagelse, skal løfte formidlingsopgaver af forskellig slags. Derved tages presset af formidlerne, og vi kan desuden tale om litteraturen på en lidt mere nørdet og indforstået måde, end man ville kunne tillade sig, hvis arrangementet var offentligt.

Programmet er ambitiøst. Dagen byder på oplæg om poeten Ursula Andkjær Olsens romandebut Krisehæfterne fra i år, Andrzej Tichýs roman Kairos (2013), norske Mathias Faldbakkens konceptuelle trilogi Skandianvisk Misantropi, som udkom under pseudonymet Abo Rasul mellem 2001 og 2008, samt hans seneste roman The Hills fra i år. En roman, som ifølge oplægsholderen bryder med Faldbakkens tidligere bevidst politisk ukorrekte måde at skrive på, men som stadig er optaget af dobbeltrollen som kunstner og forfatter. På konferencen er der også oplæg om Lone Aburas’ to seneste romaner Politisk Roman (2013) og agitprop-værket Det er et jeg der taler (Regnskabets time) fra i år. Lektor Tue Andersen Nexø giver en forelæsning om et af litteraturens vidnesbyrd fra velfærdsstaten, hvor han bl.a. ser på “sjusk(et idealisme) og kynisme” i sin præsentation af Lars Frosts roman Smukke biler efter krigen. En studerende taler desuden om “det litterære genskrivningsformat” og fortæller bl.a. om sin deltagelse i den internationale litteraturfestival Documenta 14, som i år er blevet afholdt under temaet globale kriser.

Dagens program slutter med det, som jeg selv glæder mig mest til. Vi får besøg af Madame Nielsen, som skal tale om  Den endeløse sommer (2014), Invasionen (2016) og Det højeste væsen fra i år; samt Ursula Andkjær Olsen, som vil fortælle om Krisehæfterne.

Af Faldbakkens værker har jeg selv læst Unfun, som er den sidste roman i Mathias Faldbakkens trilogi. Unfun er ikke for sarte sjæle. Så hvis man har det svært med grovkonet sprogbrug, vulgaritet og politisk ukorrekthed, så kommer der en “trigger warning” her. Hvis du derimod ikke er alt for let at ryste, vil du formentlig få dig en overraskende læseoplevelse, og måske igennem latteren få adgang til et eller andet forløsende eller erkendelses-befordrende.

På fotoet nedenfor, ser du de af konferencens øvrige romaner, som jeg selv nåede at få læst.

Den politiske roman i Norden i dag

Konferencens forskellige politiske romaner kan og gør noget forskelligt. Aburas værker er hurtigt læst, hvilket de ikke bliver dårligere af. Romanen Politisk roman er et satirisk værk om en dansk dysfunktionel families pseudo-engagement i flygtningeproblematikken. Dette giver både titlen på værket og den knyttede røde næve på romanens forside læseren et hint om, allerede inden man får åbnet værket. Romanen er fortalt udfra en usympatisk kvindelig jeg-fortællers perspektiv. Romanen tegner desuden et billede af en dansk middelklasse, som “klarer samvittigheden ved at “anskaffe sig” en illegal flygtning” – ligesom man i senfirserne på MC Einars’sk “klarede samvittigheden med en ulands-kalender”. Jeg skal ikke spolere plottet, hverken i denne roman eller i Aburas’ agiterende propagandaværk, hvor et vredt jeg åbent flager op med, at hun har fået nok af folk, som ikke forstår, at “huden ikke er en accessory, man kan tage af og på” efter forgodtbefindende.

I Ursula Andkjær Olsens værk, er der også et vredt jeg, som taler. Jeg husker tydeligt dengang Ursula Andkjær Olsen blev kendt som sprog-eqvillibristisk poet for efterhånden mange år siden, men har ikke været på vognen siden digtsamlingen Ægteskabet mellem vejen og udvejen udkom i 2005. Krisehæfterne har fået mig på vognen igen. Hæfterne varedeklareres som roman + spejl. Værket består af 12 håndskrevne hæfter, som Andkjær Olsen efterfølgende har redigeret. Roman-delen udgøres af de første 10 hæfter, hvor en vred kvindelig fortæller – Pandora – åbner for sin æske med artigheder. De to sidste hæfter er skrevet med en mere afdæmpet Ursula Andkjær Olsen-agtig stemme.

Det er ikke nogen enkel opgave at give et handlingsreferat, så det vil jeg lade være med, men Pandora er som karakter en urkvinde. Hun forlades af manden Romeo, som hun ikke kan tilgive for dette. Pandora er forelsket i Alfa, og hun er i jævnlig (imaginær) dialog med både mændene og et par veninder. Pandora er altså på den ene side en vred og indigneret alt-agtig skikkelse, som får universet til at ryste, når hun piller sig i navnlen. Andre gange er hun frygteligt usikker på sig selv og kan kun lige klare at ligge i fosterstilling, mens hun prøver at overkomme den centrifugalkraft hendes tankeverden er.

Læs mere på wikipedia om Pandora og hendes æske her

I romanen – som er udsmykket med sort-grå illustrationer af Sophia Kalkau – er alt filtret ind i hinanden. Der er rigtig megen ensomhed, og desuden en slags urfrygt tilstede, hvor mange forældre formentlig vil kunne genkende en universel frygt for ikke at tage sig godt nok af deres børn.

Formen i værket mimer Pandoras kaos. Krisehæfterne er vild og voldsom læsning, og efter min mening et ret syret form-eksperiment, som man skal læse, når man ved, at man har det fornødne overskud til at tage udfordringen på sig. For romanen ER udfordrende læsning. Jeg er heller ikke fri for at opleve romanen som et “spejl med spejl på.” For hvem kender ikke vreden, når den skyder med spredehagl, men som alt for ofte peger indad? Ifølge Ursula Andkjær Olsen, skal vi blive bedre til at “sjuske”, og desuden favne eksempelvis “den fyldlige kvindelige cyklist”, som med slingrekurs bryder vores effektive, resultatorienterede fremfærd i verden. 

Madame Nielsen går personligt til værks i sin præsentation af de tre nævnte værker. Jeg vil ikke gå i detaljer med handlingen, men har selv med fornøjelse læst Det højeste væsen. Romanen følger to spor. I det ene spor er der et storpolitisk fokus på diktatoren Nicolae Ceaușescu og dennes hustru Elena, som begge blev henrettet i Rumænien 1. juledag 1989. Denne begivenhed står desuden mejslet i min egen erindring. (Jeg vil aldrig glemme mit ubehag og min vantro, da jeg højgravid og underdrejet af influenza stod op til de tv-transmitterede billeder af, hvordan diktatoren og dennes hustru blev stillet op mod muren og skudt uden rettergang.) Det andet spor er en kærlighedshistorie mellem to mennesker. Her følger vi en solodanserinde fra den romænske statsballet – som ved skæbnens mellemkomst og efter en pludselig opstået mulighed stiger på et fly til Danmark – samt hendes liv og intermezzoer med en elsker. De to spor viser sig at være forbundne på en måde, jeg ikke vil afsløre her. Til gengæld vil jeg godt love en læseoplevelser som læsere, der holder af verdens-litteratur fra Herta Müller, Marcel Proust eller Patrick Modiano med garanti vil synes om. Her er glemsel og jagt på erindring, men her er også politik, tilsløring og sanselighed, så det forslår.

Andrzej Tickýs roman Kairos, er det sidste værk, som jeg vil give  et par ord med på vejen. Romanen udgør en af højdespringerne blandt mine læseoplevelser til denne konference. Tjekkisk-svenske Tický var i 2014 indstillet til Nordisk Råds litteraturpris for værket – og med ualmindelig god grund. Jeg har det selv lidt løjerligt med at betragte romanen som en roman, for værket er en både politisk og lyrisk affære, hvor det kan være svært at få hold på et sammenhængende narrativt forløb. I et af romanens 6 spor formidles handlingen i rendyrket poetisk form. De andre spor er bl.a. båret af reale hændelser og personer. I et spor indgår således den tunesiske grønthandler Mohamad Bouazizi, som i afmagt satte ild til sig selv og dermed blev en af de vigtige skikkelser under det arabiske forår. 

Læs mere på wikipedia om Mohamed Bouazizi her

Jeg har kun selv læst Tickýs roman en enkelt gang, men valgte at gå til læsningen i erkendelse af, at der ville være rigtig meget, jeg ikke ville kunne forstå. Alene titlen er jo speciel. For hvad er Kairos egentlig? Efter googleopslag og ved læsning af romanen blev min uvidenhed lidt mindre. Kairos er et kvalitativt begreb – en slags mulighedsrum om man vil – som er forskelligt fra den lineære tid, som er kvantitativ.

Under konferencen holder en medstuderende et oplæg, som med garanti vil gøre en evt. genlæsning lettere. Så hvis du – kære læser – skulle have lyst til at læse Kairos, vil jeg foreslå dig at læse om værket FØR du kaster dig ud i projektet. Der ligger flere værkbeskrivelser eller anmeldelser på nettet. Og en smule forberedelse vil utvivlsomt øge din læseoplevelse, uanset hvad.

Vores litteraturarrangement slutter med weekend-øl på universitetets Roland Bar. Jeg ville egentlig gerne have været med, men må liste af på grund af en anden aftale. Desuden er låget ved at lette af de mange tanker, som er blevet sat i gang under konferencen.

Ha’ det godt og god vind i litteraturens verden,

Pernille

Sorgbare liv – etik og flygningedebat

Mandag d. 13. november er der debataften i Politikens Hus. Bag arrangementet står Brandes Selskabet og Politiken Live. Under titlen: Hvilke liv skal vi sørge over?, bliver der budt op til debat om etikken bag den aktuelle flygtningesituation. Med baggrund i Hannah Arendts og Judith Butlers tænkning skal oplægsholderne og vi andre diskutere Europas flygtninge- og immigrationspolitik. Jeg glæder mig, for der er skarpe knive i skuffen denne aften. Og så er emnet vigtigt.

Velkomst v. Elisabeth Møller Jensen

Vi bliver budt velkommen af Elisabeth Møller Jensen, som er forkvinde for Brandes Selskabet, I panelet sidder digter og dramatiker Peter-Clement Woetmann, ph.d. i litteraturvidenskab ved SDU Iben Engelhardt, samt filosof Mikkel Thorup fra Århus Universitet. Ordstyrer for debatten er lektor Elisabeth Friis, som jeg mindes engang at have læst en artikel om intertekstualitet af.

Elisabeth Friis faciliterer debatten

Debatten tager afsæt i tre konkrete værker. Jeg har læst værkerne tidligere, og er klart fan på forhånd. Men så er det alligevel som om, at værkerne bliver endnu mere substantielle af at blive bragt op i dette forum.

Værkerne – som jeg kaster mine varmeste anbefalinger efter – er:

  • Judith Butlers essaysamling: Krigens rammer (med undertitlen “Hvornår er livet sorgbart?”) (2009)
  • Hannah Arendts essay: Vi Flygtninge (som Arendt skrev under krigen (1943))
  • Peter-Clement Woetmanns langdigt: Bag bakkerne, kysten (2017)

 

Butlers bog er bl.a. interessant, fordi den formår at åbne vores øjne for rammesætningens betydning for opfattelsen af den medierede virkelighed, vi dagligt møder på tv, net og i aviser. Derudover skaber Butlers bog refleksion over det indlysende forkerte i, at nogle liv skattes mere end andre. Hvorfor sørger vi eksempelvis over døde i forbindelse med terror i europæiske lande, mens vi lades kolde overfor de mennesker, som dør under statsinitieret bomberegn over f.eks. Mellemøsten?, spørger Butler sig selv og os andre. Præmieeksemplet er fotografiet af den lille dreng Aylan Kurdis, som blev fundet druknet i vandkanten. Dette billede er så smerteligt, at det får Europa til at forstå, at der må handles. Butler diskuterer vores sensibilitet i forhold til denne form for indramning. En svær og vigtig problematik, synes jeg.

Læs hvad wikipedia skriver om Judith Butler her

Arendt er ikke altid helt let tilgængelig, men i essayet Vi Flygtninge kan vi alle være med. Hør bare her, hvad Arendt siger om, hvordan nogle flygtninge, skamfuldt tyer til selvmordet som en sidste sørgelig udvej:

Men vores selvmordere er ikke gale oprørere, der trodser livet og verden, og som prøver at dræbe hele universet ved at dræbe dem selv. De forsvinder på stille og beskeden vis, som om de prøvede at undskylde for den voldelige løsning, de fandt på deres personlige problemer. Efter deres mening havde politiske begivenheder intet med deres individuelle skæbne at gøre; i gode og dårlige tider troede de kun på sig selv. Nu finder de en eller anden mystisk brist i dem selv, der afholder dem fra at komme videre. Efter at have følt sig berettiget til visse sociale standarder siden deres tidlige barndom, opfatter de sig selv som fiaskoer, hvis de ikke længere kan opretholde den standard. Deres optimisme er et forgæves forsøg på at holde hovedet oven vande. Bag facaden af munterhed kæmper de konstant med deres fortvivlelse. Til sidst dør de af en form for selvoptagethed.

Hvis vi bliver reddet, føler vi os ydmyget, og hvis vi bliver hjulpet, føler vi os fornedret.

Passagen er oversat af Mikkel Flohr, og han har suppleret med et indsigtsbefordrende efterord. Læs begge dele, og du vil med garanti føle dig klogere.

Læs hvad wikipedia skriver om Hannah Arendt her

De tre oplægholdere leverer deres indlæg. Iben Engelhardt er Butler-kyndig og desuden medoversætter af Krigens rammer, som hun har oversat sammen med Mikkel Krause Frantzen. Mikkel Thorup er klog på både idéhistorie og Hannah Arendt, som han har skrevet indtil flere værker om. (Jeg har tidligere på året læst Thorups bog Du skylder! Om moralsk & økonomisk gæld. Den er super god, så jeg forventer mig en masse). Thorup skuffer heller ikke i denne omgang. Jeg vil fremhæve følgende: Arendts essay er sørgeligt aktuelt, selvom Thorup også peger på et punkt, hvor Arendt ikke er tidsvarende. Arendt var stærk optaget af det gamle Grækenland og bekendte sig til den form for politisk tænkning, hvor det politiske blev varetaget af eliten, dvs en lille oplyst skare i polis. Oikos derimod var renset for politik. Her – dvs. i datidens hjemlige arne – holdt en familiefader hus med hustru, børn og slaver. Oikos var økonomisk, men ikke politisk funderet. Arendt var med andre ord fortaler for et politisk system, hvor der var vandtætte skotter mellem oikos og polis. I dag forholder tingene sig anderledes i det politiske system. Og Arendt ville ifølge Thorup formentlig have haft svært ved at kapere, hvordan vores politiske institutioner er gennemsyret af storhusholdning. Til gengæld mener Thorup, at Butler vil være god at tage op, hvis man ønsker et tidssvarende bud på vores samtids etiske udfordringer med flygtninge- og immigrationspolitikken.

Woetmann læser op fra sit digt

Peter-Clement Woetmann leverer litteraturens perspektiv på kontrasterne mellem den priviligeredes og den eksileredes mere åbenlyst sårbare, udsatte liv. Woetmann læser den sansemættede klagesang op i sin helhed. Her må lommetørklædet ærlig talt frem. Passagen nedenfor viser Woetmanns enkle greb med stilfærdigt og sanseligt at kontrastere, hvad kroppen er, og hvad den ikke er. Passagen er bare en af mange, og det er rørende, hvordan et navn pludselig får én til at forstå, hvordan der er rigtige mennesker og skæbner bag de forstemmende statistikker:

Min krop er korngule marker og den milde vind i træerne i en lysning i skoven.

Min krop er bakkerne og bag bakkerne, kysten.

Min krop er ikke tolv døde mænd i en skibscontainer på en færge på vej mod Grækenland.

Min krop er ikke manglen på ilt og den stadigt tættere varme.

Min krop er ikke tre kroppe kastet over bord fra overfyldt skib.

Efter oplæggene åbnes der for spørgsmål fra salen. Selv vil jeg gerne vide, hvad oplægsholderne mener, kunsten kan, som virkeligheden ikke formår. De tre paneldeltagere er ret enige. Kunsten rammesætter, ligesom eksempelvis fotografier gør det. Kunsten holder problemerne op foran os, så de ikke virker enkeltstående, men som noget vi rent faktisk er fælles om. Og så kan kunsten, fremfor alt, få os til at reflektere over de forskellige præmisser for sår- og sorgbare liv.

Anatolio filmer arrangementet

Aftenen slutter trods det alvorlige emne med en vis optimisme. Der er meget at gøre, men alene fremmødet lader til at indikere, at der er mange, som ikke hverken kan eller vil acceptere, at flygtninge fortsat skal være stats- rets- og hjemløse i verden…

Hvis du er nysgerrig efter at vide mere om, hvad der skete denne aften, kan du tjekke Brandes Selskabets hjemmeside, hvor der ligger en forkortet optagelse af arrangementet.

Du kan også følge debatten på YouTube, hvor fotograf Anatolio Kronik har lagt et uddrag ud: 

.

Selv går jeg hjem både løftet og taknemmelig over at have befundet mig i selvskab med så mange engagerede mennesker, som tydeligvis har både mod, lyst og evne til at handle. Mere af det. Som bonus-info kan det siges, at arrangementer som disse er gratis for medlemmer af Brandes Selskabet.

Alt godt og på “gensyn” i litteraturens verden,

Pernille

Nyt fra bøgernes verden – Bogforum 2017

Der er gang i den disse dage i bøgernes verden. Noget synes at ske, hvis man stiger på metroen mod Vestamager. Ved Bella Center skal man bare gøre som de andre. Stå af og gå i hælene på personen foran. Snart efter befinder man sig ved indgangspartiet til dette års Bogforum. Og lad det være sagt med det samme. Her er noget for enhver smag. Lidt ligesom på loppemarkeder, ferie-, erotikmesser og den slags steder.

Besøgende på Bogforum 2017

Allerede udenfor byder litteraturen sig til. Et par smilende og imødekommende kvinder reklamerer for poesi skrevet af hjemløse. Kvinderne inviterer til reception ved den lille campingvogn senere samme dag. Hvis man ikke er nået at blive for mæt af indtryk forinden altså. Det blev jeg desværre selv, må jeg med skam erkende. Og så regnede det.

Læs mere om Forlaget Udenfor

Dagens møde med Bogforum er mit første – hvis man ikke medregner fordums tiders bogmesser fra dengang, hvor arrangementet havde til huse i Forum. Dengang fik jeg nok af konceptet efter at være gået forgæves til alt for mange litteraturindslag. Senere har arrangørerne taget konsekvensen af kapacitetsproblemet og flyttet arrangementet til Bella Center.

I dag har jeg aftalt at mødes med min veninde, bog-bloggeren Karina Petersen og hendes 10-årige datter. De to bog-entusiaster er kommet helt fra Fredericia. De skal deltage i Bogforum for første gang nogensinde. Vi har aftalt at hygge os, og så i øvrigt gå efter det, vi har lyst til at opleve hver især. Mine to med-besøgende havde planlagt et par ting på forhånd. De vil rundt til nogle udvalgte stande for at få signeret bøger. Karina har desuden fået stillet et par anmeldereksemplarer i udsigt. Karinas datter vil gerne opleve Børnebogsforum – en nyere opfindelse fra 2016. Da vi mødes bærer den yngste af de to læseheste allerede rundt på et signeret eksemplar af en af bøgerne fra Lene Kaaberbøls Vildhekse-serie. Stolt og glad er hun.

Vi slentrer omkring, hilser på bloggere og gamle bekendte. Jeg glæder mig over at møde nyuddannede humanister, som allerede er i job kort tid efter, at de har afsluttet deres uddannelse. Måske praktikforløb under uddannelsen eller relevante studiejob – eksempelvis som assistent på Bogforum – har virket efter hensigten?

Efter frokost splitter vi op. Jeg går en runde. Indsnuser stemningen og overvejer ærlig talt at liste af. På Bogforum er der rigtig mange stande og gang i forfatterinterviews alle vegne. Lydniveauet er øredøvende. Alt er ret beset heller ikke lige interessant, hvis man holder mere af litteraturen end af cirkus og gøgl på denne kæmpe markedsplads.

 

Thomas Korsgaard i samtale

Programmet på skærmen ved Bogcaféen får mig til at stoppe op. Her annonceres det, at debutanten Thomas Korsgaard vil tale om romanen “Hvis der skulle komme et menneske forbi.” Der er ledige pladser. Jeg tjekker uret og sætter mig. Oppe ved scenen er en ung mand ved at blive iført mikrofon. Thomas Korsgaard er trods sine 22 år kortlistet til Bogforums debutantpris. Jeg har hans bog stående på reolen – ulæst desværre. En boghandler i Århus anbefalede mig ellers bogen i sommer. Fordi hun var så stolt af sit “lokale” talent, som hun sagde.

På scenen præsenteres Thomas Korsgaard og intervieweren Louise Faldorf. Thomas Korsgaard ser en smule beklemt ud. Romanen handler om skam, “lydløs” vold og manglende overskud i en familie fra Nørre Ørum ved Skive.

 

 

Samtalen mellem intervieweren og Thomas kommer bl.a. til at dreje om, i hvilken udstrækning værket er selvbiografisk eller ej. Og der har været krænkede “stemmer” i Thomas Korsgaards familie og det lille lokalsamfund, han kommer fra. Jeg skal ikke røbe mere her. Interesserede læsere kan tjekke op på værket, og må af egen drift dykke ned i skismaet mellem fiktion og selvoplevet virkelighed. Jeg agter selv at vende tilbage til romanen sidenhen. De passager Thomas læser op, lover godt.

Kjell Westö i samtale

Jeg bliver siddende til det næste indslag også. Her taler den tidligere modtager af Nordisk Råds Litteraturpris, finsk-svenske Kjell Westö med Jes Stein Pedersen om sin seneste roman “Den svovlgule himmel”. I mellemtiden har publikum ændret sammensætning. Der er tydeligvis mødt mange Westö-fortrolige fans m/k op. Også Westös seneste roman tematiserer volden. Jeg skal ikke spolere plottet, blot sige, at Westös forfatterskab virker til at have meget at byde på.

På falderebet spørger intervieweren Westö, om ikke kan vil anbefale et værk. Jeg når lige at spekulere over, hvad Westö vil byde ind med, inden han til min overraskelse anbefaler en bog om fodbold. Vi skal læse Eduardo Galeanos værk Fodbold i sol og skygge, siger han. Det er efter Westös mening den bedste fodboldbog, som der nogensinde er skrevet. Jeg ved ikke, om denne Barcelona-tilhænger har ret. Måske. Som tilhænger af Los Blancos (Real Madrid) er jeg naturligvis en anelse skeptisk. 😉

 

Efter to interessante indlæg går jeg over til Palomars lille stand. Her har jeg fornøjelsen af at hilse på forlægger Marie Andersen, som fortæller, at hun skal til Stockholm i weekenden til en premiere på en film om den hviderussiske forfatter og Nobelprismodtager Svetlana Aleksijevitj. Den kan danske læsere også glæde sig til. Filmen kommer, ifølge Marie Andersen til Danmark til december.

Du kan læse mere om Forlaget Palomar her

Jeg beslutter at vende snuden hjemad, men vil lige et smut ind i afdelingen for de yngre læsere. Det er et super initiativ med dette Børnebogsforum. Det synes Karinas datter tydeligvis også. Hun har nemlig moret sig fantastisk med rollespil og “flasher” desuden en selvgjort tryllestav. Billedet nedenfor er fra bussen mod Hovedbanegården, hvor to trætte men veltilfredse Bogforum-debutanter hygger sig med deres respektive tøjposer fulde af læselige lækkerier.

To tilfredse Bogforum-debutanter

 

Dette var alt for nu. Gid du må få mange gode oplevelser med litteraturen til vi “ses igen”,

Alt godt,

Pernille