Dansen om Nobel…

I disse dage, uger og måneder tales der meget om skandalen i den del af Det Svenske Akademi, som står for uddelingen af Nobelprisen i litteratur. Skandalen er således ikke blot Talk of the Town men derimod samtaleemne for hele verdens litteraturinteressede.

Nobel

Jeg har altid selv elsket, når den prestigefyldte pris skulle overrækkes; ventet med spænding på annonceringen i oktober og glædet mig til Nobel-takketalen i december. Og nej, jeg synes IKKE det var fedt, da Bob Dylan fik prisen for et par år siden – heller ikke selvom, han er en stor kunstner. Jeg havde hellere set prisen gå til en litteraturmager i klassisk forstand som eksempelvis kontroversielle Salman Rushdie eller Ursula Le Guin, blot for at nævne et par af de kandidater, der jævnligt optræder på bookmakernes lister. Litteraturen – sådan som vi kender den fra noget så gammeldags som bøger – har nemlig efter min mening godt af at blive hypet og sat på en eksplicit og opmærksom dagsorden. Jeg nyder kort sagt hele det menageri, som følger i kølvandet på prisuddelingen. Litteratur har det med at kunne skabe solidaritet og forståelse på tværs af tro og kulturelle forskelle. Derfor er det også rigtig dejligt når en læsende verden går i kollektivt selvsving og sammen opdager nogle af verdens pragtfulde og undertiden upåagtede litterære stemmer. Hvor havde jeg f.eks. selv været i forhold til læsningen af værker af sydafrikanske Coetzee, franske Modiano eller hviderussiske Aleksijevitj, hvis det ikke var fordi, Nobels litteraturpris havde banet vejen for interessen?

Læs mere om Nobels litteraturpris på Wikipedia her

Som nævnt indledningsvis har man i medierne kunnet læse og høre mangt og meget om balladen i Nobelskomiteen for litteratur. Ja faktisk har dramaet efterhånden nået sådanne højder, at selv de færreste og mest fantasifulde forfattere ville have haft svært ved at orkestere en lignende ballade som den, der udspiller sig i Det Svenske Akademi. Her har vi eksempelvis Kulturkilden, som er gift med et af komiteens medlemmer og som angiveligt igennem en årerække skal have excelleret i tilnærmelser og overgreb à la Trumps grab them approach. Samme kilde mistænkes endvidere for at have slået økonomisk mønt af sin status og desuden have lækket indtil flere års potentille prismodtagere forud for deres planlagte annoncering. Dermed beskyldes Kulturkilden altså for at have udgjort en reel sikkerhedsrisiko i forhold til det hemmelighedskræmmeri, prisuddelingen er omgærdet med.

I komiteen udpeges medlemmerne på livstid, men da der efterhånden er en pæn del medlemmer, som er stoppet med at virke for komiteen, truer kolapset. For nylig trak den permanente sekretær Sara Danius sig, da hun blev kritiseret for dårlig eller manglende ledelse. Jeg har hidtil selv opfattet Danius som en skarp og kompetent litteraturkritisk hjerne, og kan derfor ikke lade være med at spekulere over, om det vitterlig er lederskabet, som er problemet, eller om hele misèren ikke snarere har sit udspring i en ældgammel og pinagtig drengene mod pigerne leg, som burde have været utænkelig i 2018? Nobelskandalen kan næppe reduceres til en udløber af #Metoo-kampagnen, men handler om et grimt sammensurium af magtmisbrug, nepotisme og sexisme. Et er desuden sikkert – vi har med garanti ikke hørt det sidste i den sag.

I skrivende stund ser det ud til, at man vil tage en timeout for at få ryddet op i det, der ellers skulle forestille at være en hæderskronet kulturinstitution. I år bliver der derfor ikke uddelt nogen litteraturpris. Mens det i 2019 til gengæld er planen, at der skal uddeles to priser, nemlig en for 2018 og en for 2019.

Efter min mening ville det nok være fornuftigt, hvis man fuldstændig valgte at droppe prisen for i år. Så kunne man i stedet investere energien i en hensigtsmæssig og nødvendig modernisering af Nobelskomiteen for litteratur. Hvis komiteen i de kommende år skal have værdi, må den fokusere på at agere mundskænk for verdens læserskarer, og desuden fortsætte det traditionsrige arbejde med at belønne skaberne af så megen skøn verdenslitteratur.

På genhør og alt godt fra

Pernille,

Din ven i litteraturens verden